Wat moeten CFO’s doen om hun bedrijven meer te laten profiteren van advanced analytics?

Bron: CFO.nl

De hoeveelheid data neemt exponentieel toe. Maar bedrijven hebben nog moeite dit om te zetten in daadwerkelijke waarde. Terwijl er veel op het spel staat. De bedrijven die het vlot oppakken, hebben een concurrentievoordeel ten opzichte van de rest. Voor de achterblijvers dreigt het gevaar irrelevant te worden.

McKinsey Quarterly voerde gesprekken met 300 top-executives over waar ze tegenaan lopen en kwam tot negen inzichten:

Kijk naar nieuwe mogelijkheden
Data analytics hebben de potentie businessmodellen volledig om te gooien, maar slechts weinig executives hebben een idee hoe dat gaat. CFO’s en andere bestuurders moeten zich de vraag stellen wat de gevolgen van analytics zullen zijn. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar concurrenten die al verder zijn of te bestuderen hoe klanten beter bediend kunnen worden door nieuwe businessmodellen. En biedt data ook nieuwe mogelijkheden? Een voorbeeld van McKinsey: vliegtuigfabrikanten, die vlieguren verkopen in plaats van de vliegtuigmotor zelf. Dit is enkel mogelijk door het inzicht in gebruik en onderhoud dat verschaft wordt door data.

Bepaal de waarde van analytics voor de business
Maar weinig bedrijven hebben een goed overzicht van de mogelijkheden die analytics bieden, waardoor het lastig is een business case op te stellen. De top van het bedrijf moet daarom bepalen waar in de waardeketen de meeste potentie ligt voor analytics. 

Lees meer hier