Financieel professionals onderschatten impact van technologie

Bron: www.accountant.nl

Een groot deel van de financieel professionals onderschat de impact van technologie op zijn of haar functie. Als ze niet snel in beweging komen ligt disruptie op de loer. Dat blijkt uit onderzoek van de VU-controllersopleiding en de NBA accountants in business.

Robotics en data analytics zullen volgens het onderzoek snel terrein winnen binnen alle kerntaken van de financiële functie. Waar tot voor kort het accent lag op het verhogen van de efficiency bij het verwerkenvan boekhoudkundige transacties, zullen ook business controllers, financial controllers, riskmanagers, finance managers en corporate controllers grote delen van hunfunctie snel zien veranderen. "De randvoorwaarden hiervoor zijn al aanwezig. De meeste organisaties zijn namelijk behoorlijk ver in het standaardiseren van hun financiële processen, financiële systemen en informatiearchitectuur", aldus prof. dr. Frank Verbeeten van de Vrije Universiteit. "Als financieel professionals willen voorkomen dat hun baan binnenkort wordt uitgehold of zelfs verdwijnt, moeten zij versneld aan hun technische en interpersoonlijke competenties gaan werken."

Vijf redenen

Uit het onderzoek komen vijf redenen naar voren waarom de financiële functie rijp lijkt voor disruptie:

  1. Robotics en data analytics winnen snel terrein binnen alle kerntaken van de financiële functie, niet alleen bij transactionele processen.
  2. Steeds meer organisaties voldoen aan alle randvoorwaarden voor versnelling van deze ontwikkeling, zoals standaardisering van financiële processen, systemen en informatie architectuur.
  3. Efficiency en effectiviteit nemen toe door robotics en data analytics. Organisaties die robotics toepassen kennen lagere kosten voor de financiële functie; organisaties die data analytics gebruiken zijn effectiever in hun financiële functie.
  4. Een groot deel van de financieel professionals onderschat de impact van technologie op zijn of haar functie.
  5. Competenties die voor de financieel professional in een digitale wereld van belang zijn, zoals data analyse- en leiderschapsvaardigheden, moeten snel ontwikkeld worden.