Dealen met: 4 vragen over blockchain voor de CFO

Bron: cfo.nl

Technologie zal de financiële sector op zijn kop zetten. Of dat erg is? Voor sommige wel, maar de meeste financials zullen er baat bij hebben. Wat zijn die technologische ontwikkelingen en hoe kan de CFO zich het beste hierop voorbereiden? In deel 1 van de serie Dealen met: Blockchain.

Wat is Blockchain?

Vraag een willekeurig persoon om Blockchain te beschrijven en hij struikelt al snel over technische termen en kenmerken. Vraag je dezelfde persoon om uit te leggen hoe een auto rijdt, dan heb je het antwoord in een fractie van een seconde. Terwijl uiteindelijk Blockchain uit te leggen is als ‘de infrastructuur onder de motorkap’. Er zijn nog niet veel Blockchain toepassingen, daarom blijft uitleg vaak in de technische hoek hangen. Dat is zonde. Zo lang er ‘monteurs’ werken aan hetgeen onder de motorkap zit en zij zorgen dat de techniek matcht met de wensen van de bestuurder, hoeven we de technologie niet volledig te begrijpen.

Maar goed, Blockchain wordt ook wel de administratie 3.0 genoemd. Het is een elektronische wijze van boekhouden, waarbij in een centraal digitaal grootboek alle transacties staan die ooit zijn uitgevoerd. Grootboeken zijn niets anders dan lijsten waarin alle gegevensmutaties onder elkaar worden bijgehouden. De Blockchain rekeningen en tegoeden kunnen vrij toegankelijk zijn, maar kunnen ook privé van aard zijn. Partijen die elkaar niet kennen, kunnen een veilig uitgevoerde transactie aangaan, zonder dat er een derde partij aanwezig hoeft te zijn. Alle mutaties en transacties die plaatsvinden worden vastgelegd en zodoende is er geen mogelijkheid tot fraude. Wanneer dataverificatie tot wantrouwen kan leiden, zorgt Blockchain voor automatisch vertrouwen.

Zijn er oplossingen in de markt die op Blockchaintechnologie draaien?

Blockchain lijkt booming. Alle deskundigen zijn het er over eens.  Als je bedenkt dat Blockchain al sinds 2008 bestaat en er nog steeds maar weinig concrete voorbeelden zijn van echt grote impactvolle toepassingen, lijkt het allemaal nog niet zo snel te gaan. Wat we zien zijn vooral veel voorbeelden op kleine schaal (die overigens zeker potentie laten zien voor de impact die ze op grote schaal zouden kunnen hebben).

Lees gehele artikel op cfo.nl