CFO's zijn geen grote dromers, ook niet over Robotics

Bron: cfo.nl

De technologische vooruitgang op het gebied van Robotics Process Automation heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Ook organisaties van naam moeten eraan geloven. Pieter van Oijen (Randstad Holding) en Cees van Tilburg (Datamatics) gingen in gesprek over de oprukkende robotiseringstrend, de grenzeloze mogelijkheden, maar spraken ook over de sluimerende gevaren.

Van Oijen is Senior Manager Business Services Optimization en ontfermt zich over het verbeteren van verschillende administratieve processen voor Randstads zakelijke activiteiten, zoals het verlonen van tijdelijke medewerkers die bij klanten zijn geplaatst en de bijbehorende facturatie. Gesprekspartner Cees van Tilburg was CFO bij onder meer Canon en is tegenwoordig werkzaam als businesspartner bij Datamatics, een wereldwijd opererende Solutions & Services-groep, die ondernemingen helpt met digitalisering in hun data-to-intelligence-journey.

Robot als hamer
Waar Van Tilburg heden ten dage bedrijven adviseert over het effectief inzetten van technologie, richt Van Oijen zich bij Randstad op het optimaliseren van administratieve processen. “Bij de ontwikkeling van een Randstad-versie van lean kijken we naar hoe onze mensen het beste aansluiting vinden bij het werk wat ze doen - en andersom - en naar het leveren van de juiste administratieve service met de hoogst mogelijke efficiëntie”, vertelt Van Oijen gedreven. Robotics moet Randstad daarbij de komende jaren gaan ondersteunen. In combinatie met de op maat gemaakte visie op lean streeft de financieel manager naar onder andere meer transparantie in het administratieproces, waar verbeterpunten uitgekristalliseerd moeten worden. Programmeerbare algoritmes die verschillende taken uitvoeren zijn het beoogde smeermiddel.

Van Oijen wil er echter voor waken dat de ingeschakelde robot als hamer op iedere zichtbare spijker slaat. Doel is om gericht te werk te gaan. Wat ook meespeelt: door de complexiteit van sommige projecten en bedrijfsprocessen is het vaak wenselijk om robotoplossingen niet direct volledig en live te implementeren. De voormalige Finance Director van Randstad België kiest daarom kleine taakjes uit - op het eerste oog ‘who cares’-projectjes - en als dat bevalt, dan schroeft Randstad de operatie langzaam op. Het is een gestileerde manier om in kaart te brengen wat een medewerker nu precies doet, onder welke omstandigheden, wat voor actie het betreft en waar robotoplossingen bepaalde taken kunnen uitvoeren en processen helpen verbeteren.

DNA van CFO’s
Feit is dat de inzet van robotics regelmatig op weerstand kan rekenen in financiële bestuurskamers. “Ik snap de angst, want er is zoveel werk te verrichten in automatiseringsland, waardoor CFO’s soms door de bomen het bos niet meer zien”, vertelt Cees van Tilburg. Hij raadt financiële leidinggevenden aan om bij robotoplossingen verder te kijken dan directe kostenbesparing of risicominimalisatie. “Zowel mensen op de werkvloer, als CFO’s zijn dagelijks veel tijd kwijt aan het verzamelen en analyseren van informatie en het begeleiden van transacties, zaken die met robotics juist nauwkeuriger, soepeler en sneller gedaan kunnen worden.” Van Oijen zoekt de verklaring voor de sceptische houding in het DNA van CFO’s: “We zijn als CFO’s vaak geen grote dromers en daarom geneigd een dergelijke eerste stap richting de ‘verre’ toekomst minder snel te zetten.”

Lees gehele artikel op cfo.nl