Zakendoen anno 2017: de CFO als adviseur

Bron: computable.be

De rol van cfo’s verandert. Meer dan ooit wordt ook van hen verwacht dat zij - met hun enorme hoeveelheden data - extra waarde leveren aan de organisatie. En dan niet alleen voor wat betreft het maken van data-analyses en financiële rapportages. Ook digitale innovatie en presentaties van business proces veranderingen aan het bestuur maken nu inherent deel uit van hun dagelijkse uitvoering.

Uit een recent rapport van Forbes en KPMG blijkt dat zes op de tien (63 procent) directeuren voorspellen dat de invloed van cfo’s in de komende drie jaar meer zal groeien dan die van andere bestuursleden. Volgens het rapport ligt hun grootste bijdrage in het kunnen stimuleren van de prestaties en groei van de organisatie. 

Veel cfo’s zijn echter terughoudend om een adviserende rol aan te nemen. Bijna een op de drie ondervraagde ceo’s geeft namelijk aan dat hun cfo hen niet voldoende heeft geholpen met de uitdagingen die bij het runnen van hun organisatie kwamen kijken. Gebrek aan ervaring op het gebied van nieuwe technologie (in het bijzonder cloudgebaseerde erp-software) was een veelvoorkomende klacht. Voor wat betreft de Belgische markt merken we alvast dat de adoptie van nieuwe technologie nog te weinig op de agenda staat van de Belgische cfo’s. Een duidelijke verschuiving naar nieuwe technologie en met name SaaS is nodig om zodoende budget vrij te maken voor technologische business-innovaties en digitalisering. 

Lees gehele artikel op computable.be