Nieuwe normaal maakt zelfstandige managers tot betere ondernemers

Bron: consultancy.nl

Zelfstandige bestuurders en managers worden steeds betere ondernemers. De stap richting ondernemerschap is onder meer het gevolg van de veranderende markt, waarin ZZP’ers zich actief in de top van de markt begeven en waar de vraag van klanten naar meer collaboratieve samenwerkingsvormen aan het toenemen is.

In de nieuwste editie van de zogeheten ‘Interim Index’ – een periodiek onderzoek van Schaekel & Partners en Nyenrode Business Universiteit naar trends en ontwikkelingen in de markt voor zelfstandige managementprofessionals – kijken de onderzoekers naar hoe het gesteld is met het ondernemerschap van ZZP’ers. Door resultaten te vergelijken met die uit een soortgelijk onderzoek, dat in 2012 werd doorgevoerd, komen ze tot de volgende algemene conclusie: de zelfstandige professional is een betere ondernemer geworden. Deze verbetering is deels ingegeven door noodzaak, erkent Piet Hein de Sonnaville, partner bij Schaekel & Partners. “Zelfstandige professionals zijn door de marktomstandigheden tijdens de crisisperiode genoodzaakt geweest om hun profilering onder de loep te nemen en beter te ondernemen voor opdrachten.”

Om ‘ondernemerschap’ te definiëren gebruikten de auteurs een model dat samen met TNO werd ontwikkeld. Centraal in het model staan twee elementen die bepalend zijn voor succesvol ondernemerschap: ‘competenties’ en ‘pionieren’. Bij competenties gaat het onder andere om vakmanschap, investeren in zichzelf en om het zelfbeeld van de ondernemers. Daarbij is ook speciale aandacht voor de social media competenties van ondernemers, waarbij is gekeken hoe de respondenten met het fenomeen omspringen. Pionieren houdt verband met iemands grondhouding (is iemand risiconemend of defensief), met iemands verwachtingen (ziet hij of zij kansen, gaat hij of zij deze invullen?) en met iemands gedrag/actie (wat realiseert iemand daadwerkelijk?).

Lees gehele artikel op consultancy.nl